Learnmera

On Train logo

Hankkeen kesto: 2018 – 2020

Verkko-oppimisympäristöt ovat laajalti käytössä oppilaitoksissa, mutta niitä käytetään yleensä vain sisällön välittämiseen, joten näiden ympäristöjen ja opetusmenetelmien valtava potentiaali jää käyttämättä. Lisäksi monet käytännön toimijat ovat mukana koulutustoiminnassa, mutta eivät ole kouluttajia (ohjaajat, fasilitaattorit, valmentajat, mentorit, tiiminvetäjät, henkilöstöosastot…). Tarvittava tausta pedagogiikasta ja tekniikoista puuttuu, eivätkä teoreettiset käsikirjat ole paras tapa saada tällaiset ihmiset hankkimaan tarvittavia taitoja. He tarvitsevat jonkin tehokkaan ja käytännöllisen tavan oppia. Heillä on paljon kokemusta ja asiantuntemusta kasvokkain tapahtuvasta opettamisesta, mutta kun heidän on annettava verkkokoulutusta, heiltä puuttuvat digitaaliset taidot ja teknisten mahdollisuuksien tarjoamat mahdollisuudet.

Tarkoituksenamme ei ole luoda käsikirjaa kouluttajille, sillä niitä on jo olemassa paljon. Haluamme luoda verkkokurssin ja opiskelijan työkirjan, jonka avulla voidaan suoraan opettaa tulevia verkkokouluttajia. Vähennämme teoriat minimiin ja keskitymme harjoituksiin ja harjoitteluun, jotta he voivat asettua oppijan asemaan verkkoympäristössä.

Hankkeen nimi ”Verkkokoulutus: aarre sisällä” viittaa tavoitetoimintaamme eli koulutukseen, ja aarre viittaa kaikkiin hyötyihin, joita verkko-opiskelusta voidaan saada: (1) oppiaineen oppiminen, (2) uudet verkkoyhteiskuntaan perustuvat oppimismenetelmät, (3) tieto- ja viestintätekniikan soveltavat taidot, mukaan lukien pehmeät taidot ja laaja-alaiset digitaaliset taidot.

OnTrain-hanketta hakevat kumppanit ovat jo tunnistaneet asianmukaisen verkkokoulutuksen tarpeet ja mahdollisuudet sellaisissa julkaisuissa kuin ”Senior students in virtual spaces; the treasure within” (P.Escuder et al. in ICERI 2015 Sevilla), ”Virtual online learning; the evolution and grow of Senior Citizens” (P.Escuder et al. INTED 2017 Valencia), Näissä tutkimuksissa emme näytä ainoastaan verkko-opetusympäristöjen kapasiteettia, joka tavallisesti jää huomioimatta, vaan myös aikuisten ja seniorioppijoiden hankkimat taidot, pehmeät taidot, asenteet ja arvot. Validoinnista tulee tässä yhteydessä myös ratkaisevan tärkeää, ja haluamme helpottaa tätä prosessia, kuten tutkimuksessa ”Technology-enhanced transversal skills for lifelong learning: method, competences, validation” (A.Beltran, R.Esteller et Al.l. in ICERI 2016 Sevilla) todetaan. P3-ULE on myös osoittanut hankkeen tarpeellisuuden, koska uusilta kouluttajilta puuttuu virtuaalialustan käyttämiseen opetuksessa tarvittava asiantuntemus (fokusryhmätutkimus), tällä hetkellä vanhemmat kouluttajat, ovat ne, jotka osallistuvat tähän tiedonvaihtoon. 

Aiemmissa konferensseissa havaittujen ja julkaistujen tarpeiden ja ratkaisujen lisäksi on olemassa myös eurooppalainen tarve. Se voidaan havaita nykyisistä politiikoista:

Digitaalitaloutta ja -yhteiskuntaa koskeva toimi 68, jonka otsikkona on ”Jäsenvaltioiden on valtavirtaistettava verkko-opiskelu kansallisiin politiikkoihin” ja jossa todetaan, että ”nykyään verkko-opiskelu ei ole riittävästi läsnä jäsenvaltioiden koulutuksessa”, ja jossa mainitaan tieto- ja viestintätekniikan hyödyt ja tuetaan sen tehokasta käyttöä oppimisessa.

CEDEFOPin tutkimuksessa ”How do teachers, trainers and learners rate e-learning training?” todetaan, että tarvitaan motivoivaa ympäristöä, joka on tärkein menestystekijä (s. 25). Lisäksi todetaan, että verkko-oppimisen tulevaisuus on yhteistyöhön perustuva (s. 41) ja että se on sisällytetty elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämisprosessiin (s. 33).

Elinikäisen oppimisen avaintaitoja koskevassa suosituksessa (suositus 2006/962/EY) tarkastellaan seitsemää taitoa, joita kansalaiset tarvitsevat. Näissä taidoissa kuvataan joitakin taitoja ja asenteita, joihin [onTrain]-hankkeessa pyritään: yksilöllinen tai ryhmässä tapahtuva oppiminen, oman oppimisen organisointi, aloitteellisuus, viestintätaidot sekä tietoyhteiskunnan teknologian varma ja kriittinen käyttö.

Tavoitteenamme on luoda oppijoiden oppikirja ja verkkokurssi kouluttajille, joiden tieto- ja viestintätekniset taidot ja teknologiset pedagogiset taidot ovat vähäiset, jotta he voivat itse oppia soveltamaan teknologiaa hyödyntäviä opetusmenetelmiä, -tekniikoita ja -välineitä ja hankkia näin tarvittavat taidot ja pätevyydet menestyksekkäiksi verkkokouluttajiksi (1. tavoite). Haluamme tukea heitä ja helpottaa opittujen taitojen ja pätevyyksien siirrettävyyttä omaan oppiaineeseensa (2. tavoite). Näihin taitoihin kuuluvat teknologian käyttö yhteistyöhön, luovuuteen, ongelmanratkaisuun, ryhmätyöhön jne. Työkalu asetetaan saataville (verkkopalveluna), jotta he voivat käyttää opittuja asioita omassa opetustoiminnassaan (3. tavoite) Hankkeen pääkohde on kouluttajat ja kouluttajat (ohjaajat, ohjaajat, valmentajat, mentorit, ryhmänjohtajat, henkilöstöosastot…), jotka haluavat alkaa tarjota koulutustaan verkkoalustojen avulla.

Tämä hanke on toteutettava kansainvälisesti, koska on tarpeen ottaa huomioon erilaiset oppilaitokset ja kulttuurit; virtuaalikoulutus on rajatonta toimintaa, ja se olisi suunniteltava välttäen paikallisia rajoituksia tai erityispiirteitä, jotka tekisivät ehdottamistamme menetelmistä ja palveluista liian erityisiä.

Facebook

Hanketta rahoittaa Erasmus+ KA2: 2018-1-ES01-KA204-050702.