Learnmera

DIMPE project logo

DIMPE – Monikielisten ohjelmien digitalisointi Euroopan korkea-asteen koulutuksen ja työllisyyden alalla (EHEA)

Hankkeen kesto: 2022-2025

Kielitaidon kehittäminen on yksi EY:n edistämistä kahdeksasta avaintaidosta. Huolimatta jäsenvaltioiden sitoutumisesta vieraiden kielten edistämiseen toteuttamalla aloitteita kaksikielisyyden edistämiseksi eli YUFE:n kautta ja parantamalla kieltenopetuksen tehokkuutta koulutusympäristöissä (Council on Multilingual and Language Skills Development, 2017), tarvitaan ehdottomasti lisää toimia tällä alalla, jotta voidaan edistää lisää monikielisyyttä ja laajentaa kulttuurista ymmärrystä, hyväksyntää ja arvoja.

Esimerkiksi Euroopassa ei ole vielä toteutettu Yhdysvaltojen kaltaista kielellistä lippulaivaohjelmaa. Monikielisyys on kuitenkin juurtunut Euroopan historiaan ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen. Siksi sitä olisi edistettävä kaikilla tasoilla. Näyttöön perustuvalla päätöksenteolla voitaisiin edistää tätä tavoitetta, jotta voitaisiin toteuttaa laajempia ja tehokkaampia aloitteita ja toimia opiskelijoiden valmistelemiseksi kansainväliseen liikkuvuuteen ja ohjata heitä parantamaan kilpailukykyään jatkuvasti vaativilla ja kehittyvillä kansainvälisillä työmarkkinoilla. Monikielinen eurooppalainen yhteiskunta edistää yhteenkuuluvuutta, osallisuutta, kulttuurien välistä ymmärrystä ja hyväksyntää.

Korkea-asteen oppilaitokset voivat olla kulmakivenä tämän tavoitteen saavuttamisessa omaksumalla käytäntöjä ja toteuttamalla uusia toimia monikielisyyden edistämiseksi. Tällä hetkellä ei ole yksimielisyyttä laatukäytännöistä ja monet eurooppalaiset korkeakoulut, kuten tässä hankkeessa mukana olevat korkeakoulut, tarvitsevat tukea kehittääkseen tehokkaampia pedagogisia käytäntöjä monikielisyyden edistämiseksi. Useimmissa korkeakouluissa vieraan kielen opetuksen lähestymistavat perustuvat äidinkielen opetuksessa käytettyihin lähestymistapoihin, eikä opetusmateriaalia, puhetta tai sisältöä ole merkittävästi mukautettu, jotta opiskelijat voisivat osallistua rakentaviin oppimiskokemuksiin.

Lisäksi monet saapuvat vaihto-opiskelijat suorittavat liikkuvuusvaihto-ohjelmansa perehtymättä kohdekulttuuriin tai käyttämättä kohdekieltä, englantia lukuun ottamatta. Monissa tapauksissa kieli- ja kulttuurikokemusta heikennetään. Tällaiset kokemukset eivät auta saavuttamaan EU:n kielitavoitteita: äidinkielen puhumista kahden vieraan kielen lisäksi. Näin ollen ohjelmien koordinaattorit, johtajat, opettajat, hallintohenkilöstö ja opiskelijat tarvitsevat kipeästi tukea ja ohjausta monikielistä opetusta edistävien käytäntöjen omaksumiseksi. COVID-19-pandemia merkitsee lisää esteitä, jotka voidaan poistaa digitalisoimalla nämä monikieliset ohjelmat.

Tavoitteet:

  • monikielisten ohjelmien koordinaattoreiden ja johtajien tukeminen monikielisten ohjelmien suunnittelussa, kehittämisessä, toteuttamisessa, hallinnoinnissa ja arvioinnissa.
  • monikielisiin ohjelmiin osallistuvien luennoitsijoiden ja opiskelijoiden opastaminen ja tukeminen heidän kulttuurienvälisten ja kielellisten taitojensa lisäämiseksi.
  • monikielisiin ohjelmiin osallistuvien vaihto-opiskelijoiden kotikielen ja -kulttuurin oppimisen edistäminen tarjoamalla päättäjille kansainvälistymisstrategioita ja -toimia.
  • aiempien tulosten levittäminen useiden kohderyhmien tavoittamiseksi koulutusyhteisössä ja erilaisten strategioiden ja kanavien kautta.

Facebook | Verkkosivusto | Verkkotyökalu | Tutkimusasiakirja

Hanketta rahoittaa Erasmus+ KA2: 2021-1-ES01-KA220-HED-000022963