Designing the Future Projektuppdatering – december 2022
Världens första textmeddelande skickades i december 1992. Det är en teknik som de flesta av oss inte höjer på ögonbrynen åt, det känns nästan som om vi alltid har kunnat använda våra telefoner för att skicka textmeddelanden.
Skulle du bli förvånad om vi berättade att ett patent för 3D-skrivare beviljades redan 1986 och att de första kommersiella 3D-skrivarna släpptes redan 1987 – 1988?
Även om kommersiell användning förekom i slutet av 80-talet är tillgängligheten i våra läroplaner idag inte på den nivå vi önskat. Givetvis har utvecklingen kommit långt när det gäller de specifika användningsområdena och lärarna i dessa ämnen har en hög kunskapsnivå och förmåga att undervisa i dem. Men när det gäller andra områden som språk eller humanistiska ämnen finns det många lärare som behöver mer kunskap inom både programmering och 3D-printing för att kunna införliva ny teknik i undervisningen.
Partnerna i detta EU-projekt är Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 12 från Polen, Ozel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi från Turkiet, MULTI-ACT STD från Turkiet, Narva Soldino Gümnasium från Estland, Lusófona University – COFAC från Portugal, CIAPE från Italien och Learnmera Oy från Finland.
Vårt projekt syftar till att minska denna kunskapsklyfta för lärare, studenter och andra intressenter, oavsett ämnesområde. Detta kommer att undersökas genom omfattande Learning Teaching Training Activities (LTTAs) och erfarenheterna och kunskaperna kommer att delas på multiplikatorevenemang och andra aktiviteter.
Projektet kommer att generera ett utbildningsprogram baserat på programmeringsspråken Scratch och Tinkercad samt en Ebook som kommer att innehålla alla aktiviteter som har genomförts i LTTA och virtuella möten. Resultatet kommer också att öka den digitala läskunnigheten och beredskapen, vilket också är mycket viktigt för att nå vårt slutresultat av projektet.
Som lärare har vi inte nödvändigtvis den högsta nivån av digitala färdigheter, men vi vill se till att vi – genom projektet – också bidrar till att förbättra varje deltagares digitala kompetens på ett eller annat sätt.
Vår första LTTA ägde rum i november på Lusófona University i Lissabon. Vi fick alla vår första möjlighet att träffas som partners personligen och inte minst att bekanta oss med den teknik och programmering som krävs för att kunna använda 3D.
Det var samtidigt en överväldigande upplevelse för oss med lite sämre digital kunskap, men framför allt både viktigt och mycket intressant. Vi fick den mest fantastiska möjligheten att följa processen från programmering, skapa en 3D-modell i ett program, till att faktiskt se den utskriven.
Nästa LTTA äger rum i Turkiet i december och i Italien i januari, och vi ser alla fram emot nya utmaningar i den digitala världen.Vill du veta mer om projektet?
Följ oss på Facebook!