Mental Health+
Mental Health+ hjälper yrkesutbildningsorganisationer, liksom skolor i allmänhet, att bli ”positiva till psykisk hälsa” genom att säkerställa att de på ett adekvat sätt stöder den psykiska hälsan hos sina elever och personal. Detta uppnås genom utvecklingen av en rad resurser som hjälper VET-organisationer att förbättra sina insatser för psykisk hälsa.
Projektets slut och officiell lansering av resultaten
När Mental Health+-projektet avslutas den här månaden vill vi påminna er om att de resurser som tagits fram under projektets livscykel är fritt tillgängliga för alla VET-organisationer, karriärvägledningscenter och andra liknande leverantörer som är intresserade.
Det första resultatet av projektet var utvecklingen av:
- En MH+ Charter, som beskriver de minimikrav som en organisation bör följa för att vara inkluderande när det gäller psykisk hälsa.
- En e-bok med landsspecifik information om psykisk hälsa och bästa praxis som du kan införliva i din organisation.
- En europeisk rapport om inkludering av psykisk hälsa.
För det andra resultatet tog projektpartnerna fram det interaktiva verktyget Mental Health+ Benchmarking Tool baserat på stadgan. Det gör att du kan avgöra hur inkluderande din organisation är för psykisk hälsa genom att svara på en rad frågor, och det ger råd om hur du kan förbättra din inkludering av psykisk hälsa.
Det digitala benchmarkingverktyget har testats av företrädare för yrkesutbildningsinstitutioner, skolor, högskolor, karriärvägledningscentrum och lokala myndigheter. Vi har också utvecklat en Mental Health+ Champion Skills Profile som hjälper dig att utveckla och välja en Mental Health Lead. Eftersom detta kommer att vara ett krav för alla skolor i Storbritannien 2025, kan det nu vara den perfekta tiden att börja utvärdera din verksamhet för psykisk hälsa och att utse en medarbetare som ska leda arbetet med att införliva dessa förändringar.
Aspire-igen (UK) är samordnare för detta projekt med partnerna BFE från Bulgarien, CESIE från Italien, INTRAS Foundation från Spanien, Learnmera från Finland och Hugarafl från Island.
För att läsa mer om projektpartnerna, besök projektets webbplats.
Läs vårt blogginlägg och besök vår webbsida om du vill veta mer: www.mentalhealthplus.eu
Transnationella möten
Vi har hållit fyra transnationella möten där vi har kunnat diskutera framstegen för varje resultat i detalj och planera relaterade evenemang. Vårt första möte ägde rum i Valladolid i Spanien och fokuserade på det första resultatet samt på att säkerställa att alla hade samma förståelse för projektets omfattning, mål och effekter.
Våra andra, tredje och fjärde möten skulle också ha ägt rum fysiskt (på Island, i Bulgarien och i Italien), men hölls i stället online på grund av reserestriktioner som infördes i vart och ett av våra länder på grund av covid-19. Distansaspekten hade ingen betydelse för mötenas framgång eller projektets framsteg och vi slutförde de första resultatdokumenten, som finns här, Benchmarking Tool och kompetensprofilen för Mental Health Champion.
Projektet finansieras av Erasmus+ KA2: 2019-1-UK01-KA202-062036