Learnmera

On Train logo

Projektets varaktighet: 2018 – 2020

Online-lärandemiljöer används ofta av utbildningsinstitutioner, men de tenderar att användas som innehållsleverans, vilket innebär att man missar en stor del av den kapacitet som dessa miljöer och undervisningsmetoder har. Dessutom är många yrkesverksamma engagerade i utbildningsaktiviteter utan att vara utbildare (handledare, facilitatorer, coach, mentorer, teamledare, personalavdelningar …). Den nödvändiga bakgrunden till pedagogik och teknik saknas och teoretiska manualer är inte det bästa sättet att få den typen av människor att förvärva de nödvändiga färdigheterna. De behöver ett effektivt och praktiskt sätt att lära sig på. De har mycket erfarenhet och expertis av att undervisa ansikte mot ansikte, men när de måste göra onlineutbildning saknar de digitala färdigheter och råd med de tekniska möjligheterna.

Vårt mål är inte att skapa en handbok för utbildare, eftersom det redan finns en hel del sådana. Vi vill skapa en onlinekurs, tillsammans med en arbetsbok för studenter, för att direkt undervisa framtida onlineutbildare. Vi kommer att reducera teorierna till ett minimum och fokusera på övningar och praktik så att de får känna på onlinemiljön som en elev.

Projektets titel ”Onlineutbildning: skatten inom” hänvisar till vår målaktivitet, det vill säga ”utbildning”, och skatten hänvisar till alla fördelar som kan erhållas genom onlineutbildning: (1) lära sig ämneskursen, (2), nya inlärningsmetoder baserade på nätsamhället (3) tillämpade IKT-kompetenser, inklusive mjuka färdigheter och transversala digitala kompetenser.

Partners som ansöker om [onTrain]-projektet har redan identifierat behoven och möjligheterna med en adekvat onlineutbildning i artiklar som ”Senior students in virtual spaces; the treasure within” (P.Escuder et al. i ICERI 2015 Sevilla), ”Virtual online learning; the evolution and grow of Senior Citizens” (P.Escuder et al. INTED 2017 Valencia), I dessa undersökningar visar vi inte bara kapaciteten hos onlineundervisningsmiljöer som vanligtvis missas, utan också de kompetenser, mjuka färdigheter, attityder och värderingar som vuxna och äldre elever förvärvar. Valideringen blir här också avgörande och vi vill underlätta denna process, vilket framgår av forskningen ”Technology-enhanced transversal skills for lifelong learning: method, competences, validation” (A.Beltran, R.Esteller et Al.l. i ICERI 2016 Sevilla). P3-ULE har också visat på ett behov av projektet eftersom de nya utbildarna saknar den expertis som krävs för att använda en virtuell plattform för undervisning (fokusgruppsundersökning), och för närvarande är det seniora utbildare som är involverade i detta kunskapsutbyte.

Förutom de behov och lösningar som identifierats och publicerats vid tidigare konferenser finns det också ett europeiskt behov. Det kan observeras från nuvarande politik: Åtgärd 68 i ”Digital Economy & Society” med titeln ”Member states to mainstream eLearning in national policies”, som säger ”Today eLearning is not sufficiently present in Member States’ education”, nämner fördelarna och stöder effektiv användning av IKT för lärande.

I CEDEFOP:s undersökning ”How do teachers, trainers and learners rate e-learning training?” konstateras att det behövs en motiverande miljö, eftersom detta är den viktigaste framgångsfaktorn (s. 25) och att e-lärandets framtid är samarbete (s. 41) och att det ingår i processen för livslångt lärande och kompetensutveckling (s. 33).

När det gäller rekommendationen ”Nyckelkompetenser för livslångt lärande” (rekommendation 2006/962/EG) anser man att medborgarna behöver sju kompetenser. Dessa kompetenser beskriver vissa färdigheter och attityder som [onTrain]-projektet riktar in sig på: att lära sig individuellt eller i grupp, att organisera sitt eget lärande, initiativförmåga, kommunikativ förmåga samt säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik.

Vårt mål är att skapa en kursbok för elever och en onlinekurs för utbildare med låg IKT-kompetens och tekniska pedagogiker så att de själva kan lära sig att tillämpa teknikförbättrade utbildningsmetoder, tekniker och verktyg, och därmed förvärva de färdigheter och kompetenser som krävs för att bli framgångsrika onlineutbildare (1:a målet). Vi vill stödja dem och underlätta överföringen av de färdigheter och kompetenser som de har lärt sig till sitt eget ämne (2:a målet). Dessa färdigheter omfattar användning av teknik för samarbete, kreativitet, problemlösning, teamwork etc. Ett verktyg kommer att göras tillgängligt (som onlinetjänst), så att de kan använda lärdomarna i sina egna undervisningsaktiviteter (3:e målet) Huvudmålet för detta projekt är utbildare och lärare (handledare, facilitatorer, coach, mentorer, teamledare, personalavdelningar …) som vill börja erbjuda sin utbildning med hjälp av onlineplattformar.

Det här projektet måste genomföras transnationellt eftersom det är nödvändigt att ta hänsyn till olika typer av institutioner och kulturer; virtuell utbildning är en verksamhet utan gränser och bör utformas så att man undviker lokala begränsningar eller egenskaper som skulle göra de metoder och tjänster vi föreslår alltför specifika.

Facebook

Projektet finansieras av Erasmus+ KA2: 2018-1-ES01-KA204-050702